“Halikarnas Mozolesi”
- Orhan Dumanlı
- 22 May 2019
- 1 dakikada okunur
Dünyanın 7 Harikası’ndan biri. “Bu fotoğrafla ne alakası var?” dediğinizi duyar gibiyim. Fotoğrafa bakınca sağda bir yaya kaldırımı ve beyaz badanalı duvarlar, solda anahtarcı, kahvehane, çamaşırhane, hediyelik eşya dükkanı, kiralık boş dükkan ve de sürekli akan bir trafik. Bu sokağın ismi Turgutreis Caddesi. Amiral Turgut Reis ne bu sokakta doğmuş, ne de ömrünün bir kısmını bu sokakta geçirmiş.
Zamanın belediye yönetimi, nedeni bilinmez ama bence şehirden köylere tek çıkış yolu bu olduğundan, Turgutreis beldesine gideceklere kolaylık olsun diye bu adı koyduklarını düşünüyorum!
Aslında sıradan gözüken bu yolun, sağındaki beyaz duvarın arkasında 2500 yıllık Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olan “Halikarnas Mozolesi” var.
Hep merak etmişimdir; adeta bulunmasın diye saklanmış gibi olan bu yeri, acaba Bodrum’da yaşayan yerleşik 200bin kişinin kaçı biliyor ve ne kadarı ziyaret etti?
Bir an kendinizi yeni limanda gemiden, garajda minibüsten, eski limanda İstanköy’den gelen turist olarak düşünün. Kısıtlı zamanınız var ve Halikarnas Mozolesi’ni görmek istiyorsunuz. Ne kadar zamanda bulabilirsiniz?
Bu Dünyanın 7 Harikası’nın bir tanesi de “Zeus Heykeli”. Yunanistan’ın Olympia kasabasında heykelin sadece kalıntıları kalmış ve bulunduğu yerde yapılan Olympia Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor. 2017 yılında 480bin kişi ziyaret etmiş. Bizim şehrin göbeğindeki Halikarnas Mozolesi’ni 2018 yılında 40 bin kişi ziyaret etmiş. Sözün bittiği yer.
Şehrin konuyla muhatap bütün yetkilileri, sivil toplum kuruluşları ve her bireyine çok büyük görevler düşüyor. Bu görevin adı “Tarih ve Kültür Turizmi Seferberliği”. Ya da eller havaya turizmiyle yolumuza devam edip birkaç sene sonra da hep beraber ellerimizi havaya kaldıracağız.
Ama ben yine de Atatürk’ün şu sözünü kendimize yol gösterici yaptığımız takdirde umutsuz değilim:
“Bir vatanın sahibi olmanın yolu, o topraklarda yaşamış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak, sahip olmaktan geçer.”

Comentários